伊莉討論區

標題: 25歲金高恩露點出道作彈起 認戀42歲申河均 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2016-12-6 11:04 PM     標題: 25歲金高恩露點出道作彈起 認戀42歲申河均

Viu熱播嘅韓劇《鬼怪》,雖然只係播出咗兩集,但已經成為劇集必煲首選。

當中劇中兩位男主角孔劉同李棟旭一眾劇迷都已經認識,孔劉憑人氣韓劇《屍殺列車》而人氣暴升,李棟旭當年亦憑《大話妹》而紅遍中港台,至於第二女主角劉仁娜,大家對佢都唔會陌生,佢喺《來自星星的你》飾演世美,係「千頌伊」嘅好朋友。
反而女主角金高恩未必人人識,現年25歲嘅金高恩唔算係韓式標準美女,佢以氣質取勝,單眼皮令人留下深刻印象,佢個樣同剛剛喺青龍電影獎上獲最佳女配角嘅朴素丹好似,仲不時被認錯係對方,就連韓媒都會認錯二人。金高恩喺劇中原本唔應該出世,但因為孔劉救咗懷孕母親,令金高恩最終可以出世,不過佢原本唔應該係人世,所以令佢同孔劉有唔少淵源。劇中金高恩飾演19歲(韓國虛齡計算)嘅高中生,佢喺9歲時失去咗母親,自此就寄居於阿姨之下,金高恩雖然身世悲慘,但佢就好樂觀,所以孔劉都被佢感染。
金高恩四歲時就跟爸爸去咗大陸生活成十年,到初中時先返回韓國,所以金高恩說得一口流利國語。佢入行日子唔算長,只係短短四年,但係佢2012年就拍過露點電影《銀嬌》,佢係片中大膽上演情慾戲份,但同時為佢贏取多個新人獎項,當中包括第二屆美麗的藝術家獎新人藝術家獎、第四屆韓國電影記者協會女新人獎、第八屆堤川國家音樂電影節RisingStar獎、第13屆釜山電影評論家協會獎女新人獎、第21屆釜日電影獎最佳女新人、第32屆電影評論家協會最佳女新人、第33屆青龍電影獎最佳女新人、第49屆大鐘獎最佳女新人以及第12屆紐約亞洲電影節新星獎,成績表相當亮麗。
之後金高恩都主要拍電影為主,直到今年年頭先首次拍tvN人氣劇《奶酪陷阱》,亦都憑《奶酪》人氣急升,更喺劇中嘅文青Look更帶起當地文青熱潮。有人覺得25歲嘅金高恩喺劇中同37歲嘅孔劉唔多襯,不過現實生活中,金高恩個男友申河均仲大過孔劉,今年已經42歲,雖然同金高恩年齡相差成17年,但佢哋就冇代溝,依然愛得甜蜜。

心得:金高恩樣子非常一般,想不到可以彈出,真係人紅起來是不需要解釋的。

[attach]116831161[/attach][attach]116831162[/attach][attach]116831163[/attach][attach]116831164[/attach][attach]116831165[/attach][attach]116831167[/attach][attach]116831168[/attach][attach]116831169[/attach][attach]116831170[/attach][attach]116831171[/attach][attach]116831172[/attach][attach]116831173[/attach]

作者: a0802010    時間: 2016-12-6 11:27 PM

作者: iisguagua    時間: 2016-12-7 03:59 PM

金高恩是誰?  的確沒看過...
作者: clark_lee    時間: 2016-12-7 07:58 PM

單眼皮的特色~算是清秀型的
作者: a22058126    時間: 2016-12-8 01:26 AM

長得還不錯啊清秀的臉阿不錯啊
作者: corneliuslee93    時間: 2016-12-8 11:30 AM

作者: v75113    時間: 2016-12-9 03:41 AM

相差17歲還好吧不過韓國人好像沒有部整形的
作者: liutony    時間: 2017-1-23 08:27 AM

對韓國女藝人欣賞其作品即可
是否整型是其次
作者: kuo189898    時間: 2017-4-24 03:49 PM

感覺得是一個很可愛清純的女生
作者: babyface_chz    時間: 2017-5-5 07:56 PM

眼睛小又單眼皮
看起來就是覺得少了點甚麼

作者: cacafe    時間: 2017-8-13 02:56 AM

作者: cute1025    時間: 2017-8-13 01:37 PM

她是屬於耐看型的啊,看久就覺得正了
作者: 73258620    時間: 2017-8-15 04:14 AM

作者: lealtone    時間: 2017-8-15 05:43 PM

演戲會紅的,大多能傳達角色的感覺。有味道的演比較久。
作者: cordeo    時間: 2017-8-15 06:52 PM

很喜歡他的戲劇作品 尊重他的選擇
作者: chbily    時間: 2017-9-27 09:29 AM

哇~來看個金高恩,還減一積分??
作者: memonkey    時間: 2017-9-29 09:19 PM

感謝大大分享~~~~~
鬼怪真的不錯看~~~~

作者: boo100369    時間: 2017-9-30 02:10 PM

金高恩樣子非常一般,想不到可以彈出
作者: loxyking16    時間: 2017-9-30 04:46 PM

不知道這人是誰
有紅嗎?
長的是挺不錯的
但有人光看臉蛋就是紅不起來
作者: wsh055    時間: 2017-10-5 03:00 PM

作者: babyface_chz    時間: 2017-10-6 05:42 AM

單眼皮看起來眼睛小小的
標準的韓國人樣子
露點出道好像也還好

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://s03.p03.eyny.com/) Powered by Discuz!