伊莉討論區

標題: 《鬼怪》 孔劉「翻生」抱實金高恩 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2017-1-21 08:18 PM     標題: 《鬼怪》 孔劉「翻生」抱實金高恩

由孔劉、金高恩、李棟旭、劉仁娜等主演嘅人氣韓劇《鬼怪》今晚播出第14集,承接上一集尾聲講到孔劉利用金高恩嘅手拔出劍出來,最終殺死奸臣惡鬼,而孔劉亦因而灰飛煙滅消失於金高恩眼前。

此時關於孔劉嘅一切都逐漸消失,金高恩知道自己會失去有關孔劉嘅記憶,於是即時拿出簿來記下。而鏡頭一轉就見神同孔劉對話,孔劉停留喺一個白茫茫甚麼都冇嘅地方,神話孔劉會忘記一切,孔劉話自己終於明白自己做了這樣嘅一個選擇。
時間慢慢過咗九年,剪了短髮嘅金高恩變成PD,望住下著大雨嘅街道,佢顯得若有所失,即使同李棟旭相遇,佢都好似唔記得李棟旭,亦唔知頸鏈係邊個送。金高恩去炸雞店搵劉仁娜,仲相約同學仔喺店內飲酒敍舊。
金高恩亦變成冇咗睇鬼嘅能力,佢返到屋企冇原因地咁不停喊,佢只覺得好痛苦好難受,完成唔知點解。另一邊廂嘅孔劉只係喺一個白雪雪嘅沙漠上不停行走,似乎永遠都唔會停下來,佢慢慢流下一滴淚。到了金高恩嘅生日,金高恩因為自己忘記一切而十分哀傷,佢對住蛋糕吹蠟燭,身在沙漠嘅孔劉似乎感應到,當金高恩一吹完蠟燭,一身古裝打扮嘅孔劉就出現喺金高恩面前,雖然金高恩唔記得孔劉,但兩人都激動得抱住喊。
當金高恩冷靜下來就問孔劉係邊個,點解會抱住我,又問孔劉係唔係拍緊戲,孔劉話因為有某個人叫我,所以佢就來到,仲話只要金高恩一直平安就足夠。孔劉去搵陸星材,但陸星材同樣唔記得孔劉,原來所有認識孔劉嘅人嘅記憶都被刪除,之後孔劉再去見劉仁娜,但只喺店外遙望住佢。
孔劉再去見李棟旭,而李棟旭就冇失去孔劉嘅記憶,仲最終向孔劉講出對唔住,原諒自己。兩人之後把酒談心,此時陸星材來到,見到孔劉喺到,孔劉自稱自己係李棟旭嘅朋友,之後急急腳走人。
金高恩因為誤報天氣被上司責備,孔劉就用鬼怪能力令天氣變暖,符合返金高恩要報嘅天氣,終令到冬天突然開櫻花。孔劉不時出現金高恩身邊,令金高恩唔知原因,孔劉話自己非常非常掛住一個人,但金高恩就覺得佢好怪。
孔劉因為冇錢,不斷問李棟旭借錢,最後孔劉去搵秘書去告知佢真相身份,孔劉就可以取回佢嘅所有一切財產。孔劉繼續不斷跟住金高恩,見親金高恩就笑眯眯嘅樣子,金高恩雖然覺得好奇怪,但又趕唔到佢走,最後孔劉仲幫金高恩獲得廣告。
金高恩以前從加拿大寄畀孔劉嘅信終於寄到去孔劉身上,不過孔劉為咗令金高恩記得自己就專登將信畀金高恩,原來封信係金高恩寫比已逝世嘅媽媽,金高恩奇怪點解自己會去過加拿大,覺得整件事好恐怖,亦開始懷疑信中大叔就係孔劉,亦煩惱自己到底忘記了甚麼。
孔劉打電話比金高恩,此時金高恩不覺以吹咗身旁嘅蠟燭,孔劉就出現喺佢後面,孔劉唔想被金高恩發現自己,於是就同金高恩講電話,兩人好似情侶一樣咁甜蜜,孔劉仲話要同金高恩約會。兩人展開約會,金高恩話想到國外放假,之後金高恩就單拖去咗加拿大旅行去搵寄出封信間酒店,點知金高恩又喺加拿大見到孔劉,兩人邊行邊說,孔劉仲叫金高恩請佢食飯,於是臨尾金高恩就甜笑叫咗句「代表」,正好證明之前孔劉睇到金高恩29歲記憶時,金高恩所見嘅「代表」就正正係孔劉。
預告中更播出金高恩終於記得孔劉,兩人仲有床戲同咀戲,似乎結局會係Happy ending。

心得:鬼怪有意想不到的劇情,口碑很好,相信女主角會更受歡迎。

[attach]117439446[/attach][attach]117439448[/attach][attach]117439450[/attach][attach]117439451[/attach][attach]117439452[/attach][attach]117439453[/attach][attach]117439455[/attach][attach]117439456[/attach][attach]117439457[/attach][attach]117439458[/attach][attach]117439460[/attach][attach]117439462[/attach]

作者: 悠遊自若    時間: 2017-1-21 10:43 PM

真的有被劇中的角色與對白感動到~
原來人的身邊可以有短暫存在過的幸福~
無與倫比!
喜翻孔劉+李棟旭~~
作者: corneliuslee93    時間: 2017-1-22 12:26 AM

作者: babalaba    時間: 2017-1-22 05:13 PM

剛看完結局
哭得唏哩嘩啦
嗚嗚嗚 ~~
其實也試完美的結局
作者: pj791128    時間: 2017-1-31 11:42 PM

我只是看他的剪輯 就覺得超感動了!孔劉完全是姊的TYPE
作者: brightgirl02    時間: 2017-2-14 09:39 PM

我覺得所有鋪排的梗,都有收尾,不會風馬牛不相及,
每集都有讓人感動震撼之處。
作者: 渝渝    時間: 2017-3-1 11:03 PM

作者: 3dm3dm    時間: 2017-3-5 10:58 PM

鬼怪真的很好看,金高恩挺會演的,對她哭戲印象深刻

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://s03.p03.eyny.com/) Powered by Discuz!