伊莉討論區

標題: 2012年沒有伙伴只有懷念6日5夜沙巴之行-飲食編(全卷完超多相) [打印本頁]

作者: dusty01    時間: 2012-12-12 02:13 PM     標題: 2012年沒有伙伴只有懷念6日5夜沙巴之行-飲食編(全卷完超多相)

今次沙巴之行事出突然,因某些重要事故,所以就即刻在網上買亞航飛亞庇機票,雖然價錢係較貴,來回要$25XX一個人連稅,但已俾其它航空公司平很多,同埋有早機!

我同老婆一早到達機場,辦好登機手續後,就去翠華食早餐

簡單的港式早餐,但都沒什麼胃口

轉眼間就可登機喇

我們買到較前既坐位,不過呢程機都唔太多遊客,香港人少,反而很多內地人來香港飛

今早的天氣和我們的心情一樣咁差

每次在機內望到這小島,就知很快就要到達,這感覺非常熟悉

KK上空既雲層非常厚,希望唔會落雨就好了

每次等行李都係好遲才出現!點解呢?

今次我們入住的酒店,因為貪平同地點很好

酒店地點就在Asia City,附近亦有很多食市

酒店餐廳

搭電梯上房間係要拍卡的,但唔會自動去到自已房間的樓層!但這樣的保安系統都唔錯

我們入住902號房

第一眼望入去,感覺空間真係細,像去了東京酒店一樣,連我們個行李都不能隨便打開

真係只能放到張大床,其它多餘空間都很少

窗外的景觀唔錯,起碼還能望到海,對面係Waterfront,看日落同飲酒的地方

房間無提供免費WIFI,除非俾rm10蚊就有24小時WIFI提供

不過洗手間既空間就幾大

花灑水壓一般般

這房間大致上都滿意,一分錢一分貨已算很好,而且裝修還算可以,起碼乾淨及光猛,每日都有職員黎清理房間,不過房間隔音做得麻麻,每早會聽到其他遊客開關門聲,但酒店還有樣野好,就係我們回程那日,可以免費延遲到下午二點才退房

之後去了63酒店對面間富源食個下午茶先

我們點了加拉茶、Kaya麵包同多士

拉茶:唔知係個師父手勢差定茶葉質素降低了,我第一次嘗到咁難飲的,茶裡面有種臭青味

Kaya麵包

Kaya多士

原來市區的富源分店全部都係買了特許經營權的,如果想品嘗最好的麵包同拉茶還是要去總店,分店的質素每間都不一樣

我們還買了張電話卡,這牌子比DiGi更好收,這卡收rm2蚊一日有100M上網數據,但有時落雨天個系統都會傻左,影響你沖值!

之後我們就去了睇啊爺

到了晚上十點鐘,我們去了燒匠食宵夜火鍋,這店才開了幾個月

可能因為夜,客人唔太多,我們安排坐房

火鍋配料:都係一般的選擇,但多了個桔仔,因當地人喜歡食咩都要加點桔仔汁的

自家制XO醬,都幾香

我們點了醉雞窩,都幾香酒味

桔仔冰:來到沙巴點能夠唔飲桔仔冰呢?

鮟鱇魚肝:估唔到沙巴都能食得到,味道還唔錯啊

鵝肝壽司:其實鵝肝唔算咩咁特別,我亦較少食,但我很喜歡這壽司係即點即做,鵝肝用火焰燒過後,熱辣辣咁放入口,口感幼滑順喉,而且有入口即溶的質感,唔錯

豚肉:又係入口味,當然較一般豬肉好味得多

安格斯牛:色澤都唔錯,牛味都ok

澳洲和牛刺身:在沙巴食到入口貨係很難得的,還能食到牛肉刺身,唔係掛?雖然味道唔能夠同日本和牛比,但肉質都幾嫩的

豬肉丸:一般

腐:一般

魚滑:無咩特別

鴨胸肉:不過不失

豬皮:最喜歡無毛的豬皮,吸收湯既精華,還保持彈性,真唔錯

牛百葉:我覺得切得太細舊了,再大些會較好,但唔需咁闊身

桂花蚌:我的最愛之一,好味

虎蝦:超級有彈性啊,超鮮甜

沙白:大大隻又鮮甜又無沙,火鍋一流

三文魚刺身:切得好厚身啊,但我無試

鮮手打烏冬:扁身烏冬不是我喜歡的

手打拉麵k啦

什蔬菜:原來沙巴都有西洋菜架,而且係非常幼嫩的,其實沙巴人當西洋菜係野菜之一,無咩人識食

什菌

當火鍋滾起時,最能吸引我既食欲heehee

木瓜雪耳糖水:很潤啊

DAY2

呢日早餐去了榮華茶室,去得榮華就要早,因這店的魚麵很早就賣曬,要食就趁早

自已想要咩材料都得,自由配搭的

我最喜歡這店的魚麵,真係彈得很過份,你很難想象有這口感,而且魚滑都一樣好正,只是湯底較一般

11月還是沙巴雨季,我們在車廂裡面,左邊就烏雲,右邊就天朗氣清,很強烈的對比

午餐去了惠洲茶室

這茶室選擇都唔少架,小菜都有很多,其中還有山豬肉,可惜今日無貨

叉燒干撈河:無試

牛什湯河:雖然係很普通的質素,但價錢已反映到

鹵水雞爪:這雞爪就鹵得很入味喇,膠質完全黏住咀唇,而且係用走地雞,所以唔會肥的

椰汁涼粉

薏米水

冬瓜涼茶:好味

食飽後,我就回酒店訓個午覺,不過出面落緊大雨,睇黎還有排落啊

晚餐我們去了新佳雅海鮮餐廳,今晚訂了兩圍英雄宴

龍躉

草蝦同虎蝦的混種,每次必點

跳螺

沙白

象拔蚌仔

龍蝦仔

青龍蝦

青班

蘇眉

非洲魚

紅樹林蟹:兇殘的紅樹林蟹極生猛,如果親手去揀就要小心些

買了很多隻

今次坐露天,冷氣房一早爆滿了

鮮榨橙汁:好濃味啊

榨碎桔仔冰:味道唔會很酸,我覺得比普通的好飲

蝦:因為係混種的,所以肉質較有彈性同甜,而且蝦殼都很薄身

沙白湯:湯頭超甜,這湯係我最愛飲的

酥炸非洲魚:如果食厭了海魚,其實河魚都一樣好味架,而且價錢還很平,非洲魚就係其中一種,酥炸係最好的食法,魚亦沒有泥味,而且魚骨亦不多

蜜汁雞:雞炸得很好,外層夠曬乾身,醬汁又不會太多而影響脆度,這雞我一定會再回來試

蒜蓉炒通菜:很多油!

白灼跳螺:螺肉本身係很鮮甜的,但其實尾尾那部位才是寶

蒜蓉蒸象拔蚌仔:新鮮就一定鮮甜,而且價錢又唔貴

酥炸軟殼蟹:雖然粉漿厚了些,但沙巴的軟殼蟹很多都用新鮮貨,所以蟹味十足

蒜蓉炒菜心仔:菜很甜

鹹蛋炒蟹:這個食法係啊叔朋友指定的,我心想鹹蛋炒很普通姐,但試過後才知個原因,這店的鹹蛋比香港的淡,我很怕太濃味會蓋過蟹的鮮味,但估唔到兩者味道都保留到,非常出色

隻蟹鉗幾大隻

優質蟹係要蟹殼薄而實、肉要厚而甜、紅樹林蟹就絕對符合以上的要求

蒜蓉炒飯k啦

生果拼盤:木瓜很甜

單據

食飽後,我們再去市區天橋底食榴槤,因為現在係榴槤季節,很多名種的都有

呢款細細個橙肉的係野生榴槤,味道同一般的唔同,而且粒核係較大粒,果肉較少的,所以相對價錢亦很平

呢種價錢亦相對抵食的,但唔係什麼名種

味道都算清甜,但唔算濃味

這個係坐我隔離個啊叔食的,一個人食曬整個,認真誇張,這個又係第二個品種,裡面係有很多粒肉的

啊叔見我眼望望,就很客氣地請我們食,我就試了一小粒,味道係很濃的牛油味,就像放了大量牛油入口裡咁!

作者: dusty01    時間: 2012-12-15 12:15 PM     標題: 2012年沒有伙伴只有懷念6日5夜沙巴之行-飲食編(PART2超多相)

day3

今日早餐我們去了澔運茶餐室,因這店用貨真材實料,在香港很難有機會食得到的

餐牌

雞公碗夠懷舊

馬拉式配料,我極少用

薏米水

冬瓜涼茶

餐廳環境

老闆娘話秘制麻辣醬,我試過真的幾辣

以上這圖係上次影的,黎這店就係為了這魚,這魚叫烏鯉,係蘇眉同種的深海魚,但價錢就平很多,而且係百份百野生,每年1至5月供貨量會較少的

我們這次點了紅燒烏鯉、魚麵湯、薑蔥炒魚卜及魚片、涼拌魚片,埋單唔記得!

紅燒烏鯉:很喜歡老闆選擇較好的部位去紅燒,其實魚頭或魚鮫位置係最好的,烏鯉肉質很有彈性,但因為較大條,所以膠質較重,炆得非常好

魚麵:雖然這個亦唔錯的,因為榮華的魚麵太強了

薑蔥炒魚卜及魚片:咁大條魚的魚卜好唔好味?你話呢?hahahaaa

涼拌魚片:涼拌用了蕃茄、青芒絲、香茅、芹菜等等,蕃茄味很原始,但又不會過酸,我喜歡這個配搭,魚皮非常爽脆,一點腥味都沒有,很美味

食飽後去了默迪卡商場換錢,今日個匯率係2.58,算唔錯

找換店就在萬寧對面

午餐就去了何記(文昌)正宗海南雞飯

餐牌

係咪用文昌雞架?

雞飯

鹹檸桔仔冰:同鹹柑桔味道一樣,我喜歡

椰汁涼粉

我們點了一隻海南雞、芽菜、玻璃雞腳,雞飯同湯係送的

雞湯:一般

雞飯:不過不失

芽菜:芽菜很清脆,而且很多汁的

海南雞:這雞我真係好鐘意,又滑又有雞味,如果試過這店的雞,你就知味雅係幾咁差的!

玻璃雞腳:味道古古怪怪又偏甜,好難食啊......

晚餐去了發記,我們點了蒜蓉炒菜心仔、福建麵、馬拉盞炒通菜、蠔油雞翼、鹹菜豆腐湯等等

蒜蓉炒菜心仔:在沙巴老婆最喜歡點這菜,又甜又脆

福建麵:我得得今次炒得唔夠香,唔知是否早來到,睇到豬油渣好像唔太新鮮的

馬拉盞炒通菜:在馬來西亞馬拉盞係最好味的,在香港唔係太鹹就唔夠香!

蠔油雞翼:這雞翼亦係我愛食的,味道做得很好

鹹菜豆腐湯:這下火湯很適合熱帶地區飲的

現在係黃昏,但前面的雲帶很厚

亞庇的黃昏經常都火經色的,真係幾靚

今次來亞庇竟然能找到傳說中的紅色野生榴槤,多謝啊叔朋友報料,我們就去了和生園,其實紅色野生榴槤在榴槤季節會較多機會買得到的,價錢其實唔算貴,因一個不會很種的

味道係點的?唔話你知!heehee

之後去了亞州城富源分店食宵夜,我們點了Kaya多士及拉茶

拉茶:這店比63酒店對面那間好些小,但都有一點臭青味

Kaya多士:啊叔怕我們餓親,所以叫了很多!

day4

這日早餐去了好記茶室食早餐,這店食魚什、魚片麵的

餐牌

很多魚的部位選擇

我們點了魚片米粉

配菜

菊花茶:唔錯

蕃茄魚片湯米:這店出名係蕃茄湯底,但我覺得酸了點,應該係蕃茄的酸

魚片係炸過的,我唔記得係什麼魚,但魚味很濃,而且肉質係好嫩滑的,睇相應該感受到的

午餐去了國民茶室,這店老闆係香港人開的,啊叔話這店牛什及魚滑唔錯的,所以去試試

牛什湯米:其實我係牛什精,什麼牛什我都會覺得好食的heehee,只是湯頭較一般

牛筋非常正,又大舊又腍

滑牛魚滑牛什湯米:這碗係啊叔點的,真貪心呢!

我試了個魚滑,果然唔錯,但唔算有驚喜

牛腩:無試

老婆點的干撈麵

羅漢果:唔錯

晚餐去了老字號的鑽石酒家,這店可以自已帶海鮮黎加工煮的,我們點了紅燒山豬、蒜蓉炒通菜、奶油炒蟹、福建麵、魚鰾湯、炸蒜蝦米蒸豆腐,埋單rm99蚊

店內環境,很有舊冰室的感覺

醃木瓜:我很喜歡的餐前小食,爽脆得黎又不太酸

花生

紅燒山豬:山豬當然好食過普通豬啦,肉質同味道都好很多,所以一見到有山豬點,我都一定要食,有些人話山豬肉質會好韌,其實係個師父唔識點煮姐!

蒜蓉炒通菜:今次我講明要少油,果然有反應

奶油炒蟹:我初時去看餐廳個魚缸,但種類少到你都唔相,唔怪得可以自帶海鮮黎加工啦,好彩還有四隻蟹選擇,所以點了兩隻,今次我們用奶油炒,但估唔到味道係會咁好的,這店的奶油係我食過最好的,我很難形容個味道,它濃而不搶,下次我一定拉大隊帶幾十隻解黎加工heehee

福建麵:這店的福建麵亦係好出名的,看得出一粒粒的豬油渣很新鮮,味道比發記還好些

炸蒜蝦米蒸豆腐:這裡的豆腐賣相很滑滑,但用筷子夾起來都不會散開的,果然夠實淨

魚鰾湯:這湯很鮮很好飲

單據

食完晚飯,我們找些生果食下先,其實本來我呢晚係一定一定要品嘗D24品種的,心裡面的意志很堅強,但可惜最終都被老婆打敗了!話說我例牌會同老闆吹兩咀的,我目標係D24,老闆話D24的果肉會帶點苦的,這點我當然知啦,無問題喎,但老婆即刻插咀,老闆有無唔苦架?我心裡一沉!老闆就自以為好醒,同老婆講所以我話聲你們知,怕你們品嘗時會話點解帶苦既?然後老闆就介紹了D14俾老婆,話味道係甜的,同D24一樣,但就無苦味,我老婆就叫了老闆揀個靚的,唔通我真的同D24無緣?

老闆寫曬價錢出黎,話明碼實價唔洗估估下

這檔都有紅色野生榴槤賣喎

老闆揀了好大個的

睇下粒果肉幾大

非常之厚肉

這個橙槤足足有成八大粒肉,食到我們飽曬

我唔客氣喇

老闆真無介紹錯,榴槤又濃又甜,啖啖肉又細核,超正

之後買了山竹食,rm10有3磅,又平又甜

呢種係咩生果呢?唔知味道係點的?

day5

呢日早上約了人有私事要追討,約了在茶室講數,途中見到遠方的神山面貌,晚上就會被雲層包圍的

順利追討到權益後,就去了麗都隆美東星魚旦食早餐

營業時間

老闆的背影,還是親力親為

餐牌:價錢又加了價,老闆話東星班今年加價加得很厲害,因為多數漁船的魚獲都被運去內地,因為價錢賣得較高,老闆話自已都已盡量加些小,所以賺少些都不想流失舊食客

東星魚旦湯米:這店除了用好的食材,湯頭亦係賣點之一,飲過的客人就知老闆的用心,真的鮮味十足

野生的東星班片才會咁雪白的,而且相中的魚片肉質係有彈性,養班的肉質一定係散的,很容易分辨得出,而且這店的魚旦又係超級彈架

可以低價錢食到高價魚,真係唔多地方食得到

老闆還有新菜式,不過唔係經常有的,有雞食,老婆最歡喜

估唔到老闆煮雞都有一手,特別個醬油都好正,應該花過心思去調校的

午餐去了不知名的餐廳,又係在郊區的,這店友人話生意超火的,早上係大排長龍架,我們下午二點去到已差不多收檔了

天氣咁熱,飲杯檸樂先

呢個豬肉豆腐係這店招牌之一,最後四碟都被我們買曬,果然係好滑的

炆鳳爪:鳳爪炆得又腍又入味,放入口嚼幾下就骨肉分離了

豬什湯:材料都幾多,不過不失

豬肉湯:肉質有嚼頭,但又不會韌的,湯頭都唔錯

米粉

之後回市區繼續食食食,友人帶我們去宄昇食燒魚,他話這店燒魚係全KK最好的,係咪咁誇啊......

這店很近GAYA CENTRE HOTEL

很多大眼雞啊,重要係齊尾的品種,貴魚來的

用炭慢燒,眼見都很吸引

友人話每人兩條,我話好平咩?友人話rm2蚊條喎,唔係平得咁離譜啊?

燒大眼雞有樣好,就係燒完很容易就撕開層皮,他們又不會先去內臟的

大眼雞一定係野生的,而且肉質係一梭梭,這師父燒得非常好,魚的肉質還保留得很嫩,鮮味十足

這店還有串燒賣的,有雞、牛選擇,當地人歡歡用麵包點醬汁一齊食,每串只賣rm0.06蚊咋

之後去了Water front酒吧飲野,還能欣賞美麗的日落

紫色的天空,你看過嗎?

晚餐就去了Grand Borneo個大型商場裡面食娘惹菜

呢晚全由友人點菜,因我都唔太識有咩好食,連菜名都唔知!去完個洗手間回來,就已點好菜等食

芒果汁:做到像沙冰一樣,但味道淡了一些

這碟係羊肉,廚師選用帶骨部份係非常好的,羊肉輕輕炸過後,肉汁被鎖在裡面,咬落又嫩又有彈性,最怕係又韌又乾的,而且配上惹味的醬汁,令到羊肉的羶味不會太強烈,連老婆都大讚好味

類似係咖哩雞,雞肉煮到入曬味,配上白飯係適合的

酥炸魷魚:魷魚切得大小適中,而且粉漿很薄,完全發揮到魷魚的鮮同嫩,唔錯

炒通菜:用了很濃的醬料去炒,所以味道係好香

呢個係黑豆腐,我好似無食到!

酥炸茄子:茄子本身係較淡味的,師父亦沒有刻意用濃醬去配合,不過簡單反而食到茄子的原味

炒蝦球:我喜歡有口感的蝦球,最怕食到唔新鮮的,好彩這碟每隻蝦都好新鮮的

亞參魚頭:點解我會知道這個名稱?因為呢條魚頭先還在魚缸游緊水的,但我去了洗手間而錯過影相的機會,這店老闆娘話係老板今早出海釣回來的,唔係養班,我們只要了上半部,但條魚應該都幾大條,亞參係一種醬料,係很代表到娘惹菜的特色

老闆果然無講大話,條魚係野生的,魚皮同肉質夠曬彈性,好味啊

珍多冰:呢個係飯後甜品,賣相雖然唔錯,但我覺得檳城的珍多冰才是最正

DAY6

今日早餐去了默迪卡商場3樓的阿林檳城蝦麵,這店早上十點半才開門的

睇見個湯底都感覺到好濃啦,現場還會聞到好香的蝦殼味

點了杯羅漢果水飲

辣椒醬

檳城蝦麵:這店絕不會差得過檳城出品的蝦麵,蝦的味道很香濃,試過後就會想再試

之後啊叔帶了我們去和生園飲鹹柑桔,點解專程去到和生園飲呢?啊叔話這店的柑桔係用蜜糖浸架,但我就有點唔慣個味道,但這店的燒肉、燒雞一到時間,就會超多人排隊買,但我對kk的燒味不感興趣!

我們的午餐就在亞庇肉骨茶,地址就在我們入住酒店隔離,點解會去食肉骨茶?其實我對東馬的肉骨茶係有偏見的,可能以前試過佑記、新記都覺得只有虛名,但我們每日都會經過這店,每次都聞到香味,心裡都掙紮過一段時間,但今日就要回港了,所以決定要一試才心熄

餐牌:價錢大眾化

店內環境幾乾淨,但無客人既!唔通會中伏?

廚房亦很簡簡單單,但個似老闆的男人很熱心的招待,感覺唔錯

我們點了一窩什錦肉骨茶及炒菜一碟,埋單$RM35.5蚊

這窩肉骨茶材料非常足,夠曬我們四個人食,肉骨茶既精華在於個湯,等我試一啖先,咦!點解會咁好飲既?估唔到這店的味道係好過很多老店,雖然店係新開的,職員或老闆都很年青,但這味道就一點都不輸蝕,可能係很合我個人味道,因為藥材味不會很濃,咁就能品嘗到肉的甜味,湯頭在口腔裡面還有回甘,很值得一試

炒菜:都唔錯

職員見到我們飲曬D湯,竟然主動加湯俾我們,我不會想到職員會有這樣貼心客人的,雖然啊叔就話係會咁的,因我們窩裡還有很多肉,所以正常係會加湯喎

唔止湯好飲,連豬手都好好味的

單據

食飽後就要出發去機場,還要同啊叔道別,今次特別唔捨得啊叔,因為以後要一個人生活了!

在機場裡面買了支芒果雪條,以前經常會買黎食的,不過食榴槤味多,但芒果味原來差了很多,完全無芒果味架!很失望連這雪條都變了質!

今次的行程雖然來得很急,過去亦要解決很多突然發生的事件,但能為親人出一分力係很高興的,可能世事很多都注定好,天時地利人和竟會配合得剛剛好,所以人生雖然係短暫同脆弱,但當你懂得珍惜身邊的人,就會知道人間有情,今次亦特別鳴謝啊叔的朋友及老闆,他們出錢又出力,亦要多謝沙巴的朋友們,非常有心。

作者: yllw88    時間: 2012-12-18 10:23 AM

作者: dusty01    時間: 2012-12-19 10:36 AM

yllw88 發表於 2012-12-18 10:23 AM
讀了有去沙巴的衝動。寫的好。

謝謝你的誇獎啊
作者: cchx    時間: 2013-1-24 01:58 PM

看到肚子餓了,看來樓主玩的真盡興~^^!
作者: dusty01    時間: 2013-1-25 11:42 AM

cchx 發表於 2013-1-24 01:58 PM
看到肚子餓了,看來樓主玩的真盡興~^^!

是的啊,玩得很開心的。
作者: dusty01    時間: 2013-1-25 11:48 AM     標題: day4除夕倒數編

參觀完故宮,我們就搭的士去四季民福食午餐

呢餐亦係食地道北京菜

因為過了食午餐時間,所以客人唔算多

餐廳裝修得唔錯

我們坐低後,就點了菊花一壺、貝勒烤肉、木桶豬手、火燎鴨心、松鼠桂魚、小炒有機菜花、手撕包菜、京味小食拼盤、海參腸烏魚蛋湯、醬油炒飯、砂鍋酸菜粉絲白肉,埋單$636蚊.

菊花

貝勒烤肉:其實味道就像蔥爆羊肉,北京食羊肉都係唔會很羶,但羊味很夠,而且師父炒得很好,肉質很嫩

醬油炒飯:這個飯很軟熟,我喜歡濕濕地,太乾身反正不喜歡,而且味道很唔錯

木桶豬手:豬手煮得非常入味又夠腍身,而且還很惹味,值得推薦

小炒有機菜花:有機菜係特別甜的,咬落有口感,唔錯

火燎鴨心:這碟菜係北京名菜之一,今次亦係第一次品嘗,這味道我亦很喜歡,但鴨心炒的時間掌握得很好,一點都不過火,所以咬落一點都不粗糙

手撕包菜:包菜係特別脆口的,用上醬油炒一炒,又甜又好味架

海參腸烏魚蛋湯:昨晚試的烏魚蛋湯同這間又唔同的,這店做得會濃味些,所以而者各有優點

砂鍋酸菜粉絲白肉:可能白肉係較肥膩,所以用酸菜去中和,我都幾喜歡這味道,酸度唔會太濃,但又幾醒胃的

松鼠桂魚:這魚炸得很好,比現在的大董更出色,外脆肉嫩,裡面的肉質很鮮,最重要係粉漿夠薄,入口順喉

京味小食拼盤:老北京糕點,雖然細細件,但價錢唔平的,但你食過後,就會覺得值,比護國寺小食店更好味

桔仔:又甜又多汁

單據

食飽後就行去王府井教堂

以前經過都是晚上,今次才看清整座教堂的樣貌

可以入內參觀的

然後我們搭地鐵去前門大街

首先會經過正陽門箭樓

我每次經過賣冰糖葫蘆的檔口都想買來試試,但不知何解只是想想而沒行動!

對面就係前門大街,這條街非常繁榮的

相比起幾年前的樣子,現在這裡已擴闊了很多,但就失去舊有的味道!

這個美食坊亦係新的,以前沒有的,我們就入去看看

其實還有很多店係未開張的,所以較失色

裡面有間食刀削麵的,好似很吸引

來得前門大街,就一定要去大棚欄,因人流最旺的

很多舊的建築物都保留落黎

之後我們行過這間賣茶的店,門口有免費茶試飲,因為天氣寒冷,所以就去試飲,點知就係這樣每人飲了一杯,而被職員邀請入內品嘗其它茶

這店係很出名的,賣的茶都貴過人,可能品質有保證啦

入到店內,就由店長親自泡茶及講解怎泡才最好

我們總共試了幾種茶,分別係貢菊、抗白菊、碧螺春、鐵觀音等等

我們試的都係綠茶,因為比較清香,店長就話你們想試什麼都得,不買都沒所謂!我們又怎好意思

之後當然有幫襯啦,價錢亦唔算貴,上面係送的

這些係買的

唔經唔覺在茶店消磨了大半個鐘

這間係同仁堂,她們又入去買牛王解毒片

連慈禧太后都贊好的包子,但我們無試

就係這樣行完前門大街,然後出發去食晚餐

我們搭地鐵到鼓樓大街站,然後A出口行過對面直行就到

今晚我們食羊蠍子,期待已久的,而這店係較正宗的一間

很好彩還有一間包房,不用另外收費的

珠姐話:食火鍋怎少得啤酒喎!

我就喜歡王老吉多些

呢餐我們點了濃香羊蠍子大鍋、精品羊蠍子大鍋X2、濃香羊蠍子大鍋續鍋X3、精品肥牛X2、毛肚、黃喉、菌菇拼盤、油麥菜、冬瓜片、凍豆腐、大白菜、白蘿蔔片、圓生菜、雞蛋麵、水晶粉、埋單$710蚊.

濃香羊蠍子大鍋:看湯汁就很正宗,羊蠍子很大舊,份量都唔少,我們很心急想快些滾起啦heehee

羊蠍子就是羊背那條骨,所以喜歡骨多肉少的人就一定喜歡,而且羊蠍子係一早煮好的,所以入曬味,我唔客氣喇

精品羊蠍子大鍋:這個精品其實係多了條尾巴,價錢亦只是貴很少,不過尾巴部份都幾肥的

真係好味到停唔到口

Lisa姐就排了條羊尾出來

這個係續鍋三份的份量,其實一點都唔化算,要從新點一鍋就更平更多份量,但要我問職員點解得咁少?她才解釋,不過服務態度都唔錯

冬瓜片:又腍又甜,正

白蘿蔔片:都唔錯,完全無渣的

菌菇拼盤

大白菜

油麥菜

精品肥牛X2:這肥牛口感非常好,灼得耐都不會韌的,所以食完一碟要再叫多碟

圓生菜

毛肚:一般般

黃喉:在這裡食黃喉真係好平,大大碟又厚切

凍豆腐:咁濃既湯又點少得豆腐呢?

水晶粉:煙煙韌韌,唔錯

雞蛋麵:無試

單據

食飽後,我們就出發去世貿天階除夕倒數

我們搭地鐵在金台夕照站落車

然後跟著人籠走

大概行十五分鐘就到達

世貿天階個天幕係超過二百米長的,雖然場面無香港倒數咁多人,但現場氣氛v算唔錯,我們亦迫唔到好入

天幕上有明星同大家祝賀的短片

現場雖然係人多,但在等倒數的人都很規矩,無你推我撞的情況

我們當然要自拍留念啦,這次係我們第一次在其他地方倒數,所以心情特別興奮,但興奮過後就係不安,因為過了十二點,街上無公車、無地鐵,咁果幾千人點走啊?我們邊走邊搵的士,但很難搵同開天殺價,好彩我們都找了半小時,就找到白牌車,只是開價十蚊位到酒店,真係好老實啊,這次的體驗真係夠曬刺激啊。
作者: tmpss88131    時間: 2013-1-25 12:41 PM

看到這麼多美食
看得肚子超餓的

作者: dusty01    時間: 2013-1-26 01:33 AM

tmpss88131 發表於 2013-1-25 12:41 PM
看到這麼多美食
看得肚子超餓的

哈哈哈,所以要吃飽才看呢。
作者: henghen123    時間: 2013-1-28 12:45 PM

作者: dusty01    時間: 2013-1-29 01:40 AM

henghen123 發表於 2013-1-28 12:45 PM
看到超大的美食。。。樓主把沙巴好吃的都吃過了。。。
我是道地的沙巴人。。。看到了。。。很感動。。{:45: ...

很難得碰到沙巴人啊
作者: alice_babe    時間: 2013-2-7 01:17 AM

自己開車去玩????
作者: dusty01    時間: 2013-2-10 09:56 AM

alice_babe 發表於 2013-2-7 01:17 AM
自己開車去玩????

不是的啊,但我們自由行的{:31:}
作者: ggoggoggo    時間: 2013-2-12 01:43 PM

台灣人到那聽說可以講台語
作者: dusty01    時間: 2013-2-13 09:48 AM

ggoggoggo 發表於 2013-2-12 01:43 PM
台灣人到那聽說可以講台語

普通話一定沒問題的。
作者: topgun2012    時間: 2013-2-14 10:50 AM

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://s03.p03.eyny.com/) Powered by Discuz!